BÅTEN

S/Y Pangea Ultima


Vi är på långfärdssegling med Pangea Ultima en ombyggd Beneteau Idylle 13,5. Vi startade den 9 maj 2013 från Nösund i Bohuslän. Vi tog oss ner genom Kielkanalen, följde Europakusten söderut i  nordsjön och engelska kanalen, fortsatte att följa Franska kusten in i Biscaya bukten hela vägen ner till Spanien och vidare västerut längs Spaniens nordkust, svängde runt hörnet och fortsatte ner till Lisabon där vi svängde höger och tog oss till Porto Santo och Madeira och vidare till Kanarieöarna och Las Palmas där vi stannar för båtfix, vandringar i bergen och social samvaro. Vi forsatte till Västindien via Cap Verde den 31 januari 2015 och utforskar nu öarna på andra sidan Atlanten för andra gången i våra liv. Efer två säsonger i Västindien seglar vi tillbaka över Atlanten till Azorerna och vidare söderut till Las Palmas. Där vi kommer att stanna ett tag. Den 9 maj (exakt 5 år senare) startar vi vår segling hemåt via Azorerna Engelska kanalen, kielkanalen och Nösund.


Vi är nu tillbaka i vårt älskde Nösund och har flyttat iland. Här kan ni följa vår segling på Atlanten som varade i sex år.Vi seglar med en modifierad Beneteau Idylle 13,5. Den är ursprungligen byggd 1984 för Moorings i Carribien där den har gått charter i 12 år och efter det varit i ett antal ägares ägo. Vi hittade den på Svinninge marina påsken 2000 dit den kom via ett båtbyte i Västindien mellan en Norrman och en Svensk. Båten var i ett bedrövligt skick och behövde mycket omvårdnad. Vi sjösatte efter en rejäl rensning och grovstädning och tog den via Götakanal till den nya hemma hamnen Nösund. I samband med ägarbytet bytte vi namn till Pangea (se nedan), ett mycket passande namn då båten var i upplösningstillstånd.
Båten togs upp 2003 och rensades på allt utom skottet till förpiken samt en garderob och en hurts i förpiken, vi sågade upp ett hål i däcket från masten till sittbrunnen och byggde upp en däcksalong. Vi inredde båten helt och hållet utefter våra egna idéer, lackade om skrovet och vi var klara för sjösättning 2006. Hon fick en ny högre rigg, nya segel och efterhand har det blivigt en hel del nytt. Vid sjösättningen denna gången fick Pangea ett efternamn, Ultima (se nedan).
Som någon klok seglare sagt "En båts enda uppgift är att behaga ägaren" och det gör hon med råge. Vi har seglat henne i alla möjliga väder och på många olika vatten runtom i Norden och hittills är vi väldigt nöjda. Nu ska hon få bekänna färg på de stora haven.

     

  Varför PANGEA ULTIMA?


  PANGEA

  Världen som den såg ut för ca

  250 milj år sedan.


  "En värld i upplösning" som

  båten var när vi köpte den.

     

       Världen som den ser ut i dag

PANGEA ULTIMA

Världen som forskarna tror att den kommer att se ut om ca 250 milj år.


Åter "En sammansatt värld", som vår båt är idag efter ombyggnad.


Uppdaterad: 2013-03-15

Copyright © All Rights Reserved